Slik velger du riktig belysning på kjøkkenet

Kjøkkenbelysning

Kjøkkenet er et rom hvor det skal foregå mange ulike aktiviteter. I dag bygges det ofte åpne kjøkkenløsninger og det blir da viktig med en fleksibel kjøkkenbelysning som dekker behovet for både arbeidssone og hyggesone.

Velg derfor lyskilder som kan dimmes uavhengig av hverandre. Dim opp når du jobber, dim ned når du serverer en hyggelig middag.Kjøkkenbelysning

Allmennbelysning

Allmennbelysningen i et kjøkken kommer gjerne fra en lyskilde montert i taket.
Velger du  downlights får du samtidig mer lys til skap og hyller. På denne måten blir allmennbelysnigen også en effektbelysning ved hjelp av en dimmer.

Led Downlights Dersom man monterer integrerte downlights i tak så bør disse primært plasseres langs veggen slik at de lyser opp vegger/skap og ikke gulv. Downlights med inntrukket lyskilde er å foretrekke.
Tradisjonelt har man brukt downlights med halogenlamper, men utviklingen av LED har nå kommet så langt at man kan få det samme varme lyset ved bruk av LED.

 

Lys under overskap

Et godt arbeidslys over benk er særdeles viktig og LED belysning egner seg godt (…). LED Downlights  gir en mer levende og spennende belysning og med riktig plassering gir de en god lysspredning over benkeplaten (…). Innfelte LED striper bør monteres i forkant av skapene. Dersom man plasserer de nærmere veggen så øker risikoen for indirekte blending.

 

Kjøkkenbelysning

Lys over kjøkkenøy

Dersom kjøkkenet er innredet med en kjøkkenøy eller arbeidsbenk som står fritt i rommet, så må denne belyses spesielt. Å henge pendler over kjøkkenøya skaper både god belysning ned på arbeidsflaten samtidig som taklampene  kan bli et blikkfang i rommet. Dersom man syns det er upraktisk med lamper som henger lavt ned over arbeidsflaten så kan man montere downlights rett over arbeidsplassen(…)

 

Taklampe Flower Drops

Lys ved spiseplassen

Spisebordet blir ofte brukt til så mye mer enn å spise ved og er gjerne et samlingspunkt for familien. Det er ofte her barna gjør lekser. Kanskje brukes det sporadisk som hjemmekontor eller er en plass til å bygge Lego og legge puslespill. Belysningen over spisebord bør derfor ha en dimmer slik at man kan stille lyset etter skiftende bruk og stemning. Det som er viktig å tenke på dersom man skal ha pendler over spisebordet er at man tar hensyn til at alle rundt bordet kan ha øyekontakt samtidig som at man ikke henger lampen så høyt at man blir blendet. Lampene over spisebordet bør derfor monteres 55-70 cm over bordflaten. Ved å velge lystette pendler som kun sender lyset ned på bordflaten over spisebordet så oppnår man et intimt rom under pendlene.

 

Kilde: Skanska.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *